Over


POOT IN HAND helpt je jouw band met honden te versterken op een positieve, leuke manier en met respect voor de eigenheid, het welzijn en de leefwereld van jullie beiden.Een hond als deel van het gezin vraagt een andere manier van leven


De band tussen mens en huisdier speelt in onze drukke samenleving een grote praktische en psychologische rol. Een huisdier biedt liefde en gezelschap, doorbreekt de eentonigheid en eenzaamheid van het leven, leidt tot minder stress, lagere bloeddruk en minder spanningen.


33.000 jaar samenleven...

De relatie tussen mens en hond, het intelligentste huisdier, is na 33.000 jaar samenleven uitgegroeid tot een unieke band. Een hond die deel uitmaakt van het gezin, zet niet alleen aan tot een actief en sociaal leven, hij stimuleert ook het gevoel voor verantwoordelijkheid, (zelf)vertrouwen en vriendschap, zorg en communicatie. Een win-win voor mens en dier.


Een hond weerspiegelt het gezin.

Een blije tevreden hond maakt ook jou blij.


Wil je bewuster omgaan met je hond en jezelf? Ligt zelfontplooiing en welzijn zowel voor je hond als voor jezelf je nauw aan het hart? Dan helpt POOT IN HAND je graag verder.


POOT IN HAND wil mens en hond helpen om elkaar te begrijpen, van elkaar te leren en elkaars levensbehoeften te respecteren.


We kunnen zoveel van honden leren, maar deze unieke dieren hebben ook ons nodig. Het is immers niet simpel 'hond' te zijn in de mensenwereld!


Het gezicht achter Poot in Hand


Stap voor stap meer inzicht in hondengedragHoe het begon...


Mijn naam is Petra Hosteaux.


Altijd al gefascineerd geweest door de natuur en dieren.

Ik wou als kind al dolgraag een hond, maar in een gezin van zeven mocht ik enkel cavia's houden... Gelukkig kon ik gaan wandelen en trainen met de hond van de buren.Ik wist al vroeg dat ik dierenarts wilde worden. Maar uiteindelijk hebben een paar enthousiaste biologen mij overhaald om voor bio(techno)loog te studeren aan de universiteit en om de lerarenopleiding te volgen.Pas na mijn studies ben ik eindelijk beginnen werken met honden.


Zo kwam ik bij vzw Hachiko terecht, een opleidingscentrum voor assistentiehonden. Ik ging er als vrijwilliger met de eerste twee assistentiehonden Hachi en Chiko wandelen en trainen.

Maar het duurde niet lang of ze overhaalden mij om zelf gastgezin te worden... Drie honden heb ik elk gedurende anderhalf jaar onder mijn hoede genomen. Het heeft mij bloed, zweet en tranen gekost, maar ook veel prachtige momenten opgeleverd. Het dagboek van ALIX, de laatst opgeleide hond, kan je hier lezen.


Een assistentiehond afgeven aan een persoon met een fysieke beperking is in heel mijn leven het mooiste cadeau geweest dat ik ooit heb mogen afgeven. Het is bovendien een unieke leerschool geweest in het opvoeden van honden, maar ook om mezelf te leren kennen.


Van 1996 tot 2017 coachte ik in mijn vrije tijd zelf gastgezinnen van vzw Hachiko bij de opleiding van een assistentiehond.

De appreciatie die ik als gastgezinbegeleider terugkrijg heeft mij altijd ontroerd.Maar ik wilde meer doen met mijn hondenhobby, dus ben ik mij gaan verdiepen in hondenliteratuur en opleidingen voor hondeninstructeur en speurinstructeur gaan volgen.


Jarenlang gaf ik als vrijwillig gehoorzaamheidsinstructeur aan hondeneigenaars puppy- en gehoorzaamheidstraining bij Hondenschool Bassebeek in Gent.
Sinds augustus 2009 hoorde een schat van een Golden Retriever INCA bij mijn gezin. Helaas hebben we in december 2020 afscheid van haar moeten nemen.In november 2017 is CEZAR, een acht maanden oude herplaatser en vrolijke Labradoodle ons komen vergezellen.


Sinds juni 2021 heeft Cézar opnieuw gezelschap van een lieve Golden retrieverteef NALA. Zij is ook een herplaatsertje met een verleden: ze is als schuw ex-fokteefje opgegroeid in niet zo leuke omstandigheden. We hebben er wat werk aan om haar hier volledig op haar gemak te laten voelen, maar dat komt stapje voor stapje goed!


Het verhaal van Nala lees je hier...


Beiden ondersteunen mij als demonstratiehonden bij mijn activiteiten.In de zomer van 2018 ben ik ook gediplomeerd als Kynologisch Masseur Basis na zes maanden opleiding bij Kynomassage.

Bij mij kan je terecht voor een ontspanningsmassage op je hond.


Begin 2018 tot half 2021 was ik pleeggezinbegeleider voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden Tongeren. Ik heb vanuit Gent de opleiding van 5 geleidehondpups in Oost-Vlaanderen verzorgd.

 

Begin november 2020 heb ik de halfjaarse opleiding tot

kind-hondrelatieconsulent voltooid via het Impact Online programma van Dierbare Ontmoetingen.
ASSISTENTIEHONDEN OPLEIDEN


 • vrijwillig medewerker en gastgezin van drie assistentiehonden in opleiding bij HACHIKO vzw
 • diploma Hachiko-gastgezin
 • diploma Hachiko- sessieverantwoordelijke
 • certificaat pleeggezinbegeleider voor BCG Tongeren


     

      RECREATIEF SPEUREN

             MET DE HOND

             IN DE NATUUR


 • Opleiding tot speurinstructeur via vzw MHMV


OPVOEDINGSBEGELEIDING


 • Certificaat hondeninstructeur cursus I (theoretisch inzicht) bij Instituut voor Gedragstherapie Lelystad
 • Certificaat hondeninstructeur cursus II (praktijk) bij Instituut voor Gedragstherapie Lelystad
 • KKUSH Gehoorzaamheidsprogramma sectie BRASSENKENNIS HOND


 

 • Deelcertificaat erkende beroepsopleiding bij Toscanzahoeve


      ONTSPANNINGMASSAGE VOOR DE HOND • Diploma Kynologisch Masseur Basis

bij CRKBO

KynoMassage


               KIND-HOND-RELATIECONSULENT


 

 • Opleiding kind-hondrelaties via het Impact Online 6-maandenprogramma bij Dierbare Ontmoetingen Zo werd POOT IN HAND op poten gezet ...


Het kriebelde al een tijdje om met deze bagage ervaring in het speels opleiden van honden en begeleiden van hondeneigenaars professioneel iets te gaan doen.


In de zomer van 2016 maakte ik de carrièreswitch.

In dit interview met Joe FM (2018) leg ik het allemaal uit!


Het idee voor het hondenactiviteitencentrum POOT IN HAND was geboren.


Ben ik een hondentherapeut? Nee. Een hondentherapeut pakt de probleemgevallen aan.


Ik wil problematisch hondengedrag vóór zijn, het voorkomen.

Noem mij dus maar hondengedragsconsulent, hondentrainer , -instructeur of -coach.Bij mij kan je terecht als je goed geïnformeerd en begripvol met je hond wil gaan 'samen'-leven.

Ik wil antwoorden bieden op de vragen hoe je het leven in de drukke mensenmaatschappij voor je hond aangenaam en veilig kan maken, hoe je je hond kan laten ontwikkelen tot een leuk en stabiel dier dat overal met je mee kan.Vul hun basisbehoeften in en je kan veel problemen vermijden!

Een hond heeft voldoende beweging, rust, gezonde voeding, genoeg mentale uitdaging en een dagelijkse portie aandacht en liefde nodig.


POOT IN HAND is ook geen klassieke hondenschool.


Ik geloof in een individuele, consequente, praktische aanpak waarbij mens en dier elkaar volledig begrijpen en rekening houden met elkaar.


Ik help mens en hond samenleven vanaf het moment van hun eerste ontmoeting.


In het aanbod van POOT IN HAND vind je activiteiten waarin mens en hond graag tijd besteden aan elkaar om op een leuke manier dichter naar elkaar toe te groeien.


Veel plezier!